Veel gestelde vragen

Hieronder een overzicht op de meest gestelde vragen met daarop de bijhorende antwoorden, wij hopen u hiermee een beetje op weg te helpen. Kijk ook gerust verder op onze site voor nog meer informatie en uitleg over alles op het gebied van rioolreiniging. Kijk ook eens naar de foto’s rioolproblemen zoals wij ze regelmatig tegenkomen.

Hoe weet ik dat ik last heb van een verstopte riolering?
Mijn riool is verstopt, wat moet ik doen?

Hoe weet ik of de verstopping bij de gemeente zit?

Wat te doen als de verstopping bij de gemeente zit?
Wat kost het om een verstopping te verhelpen?

Kan ik een verstopping met mijn eigen hogedruk verhelpen?

Wat is het verschil tussen een huis-, tuin- en keuken hogedrukreiniger en de hogedrukmachine die de professionele rioolreiniger gebruikt?

Er is iets in de toiletpot gevallen, wat nu?
Ik heb vaak last van borrelende geluiden, wat is hiervan de oorzaak?
Ik heb regelmatig last van rioolverstoppingen, wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Moet een gresriool vervangen worden door pvc?
Kan ik beter vloeibare zeep gebruiken voor de wasmachine?

Bij hevige regenval heb ik last van een borrelend riool, zit mijn riool verstopt?
Het regent pijpenstelen en het water komt uit alle putten omhoog, wat moet ik doen?

Hoe komt het dat mijn wasbak slecht wegloopt, maar de vaatwasser het gewoon doet?

Ik heb al lange tijd last van stank en rioollucht maar verder geen problemen met mijn riolering, wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Gaan mijn leidingen niet kapot bij het doorspuiten?

Ik heb nog steeds een septic-tank (beerput), kan deze vervallen?

Is het verstandig om ontstoppingsmiddelen te gebruiken?

Is het aan te raden om een riool jaarlijks door te laten spuiten?

Waar kan ik aan een tekening van mijn rioolstelsel komen?

Ik heb net een nieuw huis gekocht, nu blijkt dat het riool zeer slecht is, kan ik de oude bewoner hiervoor aansprakelijk stellen?

Ik heb de laatste tijd vaak last van verstoppingen, wat nu?

Wortels in de riolering, wat kan ik daar aan doen?
Ik weet niet hoe mijn riool loopt, en er is ook geen tekening meer beschikbaar. Hoe kom ik achter de ligging van het riool?

Hoe diep ligt mijn riolering?

Wat is het verschil tussen een gescheiden- en een gemengd rioolstelsel?

Wat is de geschiedenis van riolering?

Wanneer kreeg Nederland riolering?

Hebt u nog een vraag waarop geen antwoord gegeven is, stuur een bericht naar rioolnet@gmail.com en wij proberen u binnen één dag
een antwoord te geven. Advies kost niets, dat heet service!


Hoe weet ik dat ik last heb van een verstopte riolering?

Bij een verstopte riolering loopt het water niet meer goed weg, dit merkt u meestal doordat de wasbak of toiletpot vol water blijft staan. Een verstopping wordt meestal al van te voren aangekondigd door borrelende geluiden en een typische rioollucht.


Mijn riool is verstopt, wat moet ik doen?
Ten eerste kunt u het beste een afspraak met ons maken om de verstopping te verhelpen. Wij proberen altijd nog op dezelfde dag langs te komen. Ten tweede kunt u het beste zo min mogelijk gebruik maken van het riool totdat de verstopping verholpen is. Probeer vast om uit te zoeken hoe het riool loopt, zoek indien aanwezig vast de tekeningen van het rioolstelsel. Dit voorkomt onnodig zoek en graafwerk zodat de verstopping zo snel mogelijk opgelost kan worden. Wij kunnen echter ook de leiding voor u traceren.


Hoe weet ik of de verstopping bij de gemeente zit?
Of dat de verstopping daadwerkelijk bij de gemeente zit is vaak moeilijk van te voren te zeggen. De verstopping zit in ieder geval niet bij de gemeente als een deel van uw afvoeren nog steeds normaal functioneert. Indien echter alles verstopt zit is een verstopping voorbij de perceelgrens een mogelijkheid. Meestal heeft elk woonhuis net voor de aansluiting op het gemeenteriool een ontstoppingsdeksel zitten (als u het weet is het makkelijk!).
als u na het opgraven het ontstoppingsdeksel heeft gevonden en heeft openmaakt kunt u zien of het probleem bij u zit of bij de gemeente. Is het aan de zijde van de gemeente, neemt u dan contact met ze op. De gemeente dient het probleem dan op te lossen. Zit de verstopping in uw eigen rioolgedeelte, dan zijn de kosten voor u en dient u zelf een ontstoppingsbedrijf in te schakelen.


Wat te doen als de verstopping bij de gemeente zit?
Neem contact op met de gemeente voor een afspraak.


Wat kost het om een verstopping te verhelpen?
Belt u gewoon naar Ed van Rioolnet: 06-14776302. Tarief voor het eerste uur 87,50 Euro excl. BTW, incl. uit en thuis beleid. Elk volgend uur is afhankelijk van wel of geen gebruik van HD (met gebruik HD €87,50 en zonder gebruik HD € 40,00).Het gebruik van de veer/frees kost € 32,50 (behalve de 6 en 8 mm veer/frees, deze kosten niets). Het gebruik van een camera kost vanaf € 80,00 afhankelijk van de doorsnede van de leiding. Verder hanteren we vaste prijzen voor een rook onderzoek enz. Meestal is een verstopping ook daadwerkelijk binnen dit uur opgelost. Wij berekenen géén voorrijkosten, maar hebben een uit en thuis beleid. Het eerste uur wordt altijd afgerekend. Wanneer de verstopping in het weekend opgelost moet worden zit hier een weekend tarief aan verbonden. Alle genoemde prijzen zijn excl. BTW. Kies beter niet voor een bedrijf dat meterprijzen hanteert, dit is altijd moeilijk te controleren en vaak onnodig duur. Zorg ervoor dat u kiest voor een bedrijf dat is gespecialiseerd in ontstoppen, de vakman lost uw problemen sneller op.


Kan ik een verstopping met mijn eigen hogedruk verhelpen?
Tegenwoordig hebben veel gezinnen een hogedrukreiniger voor de tuin of auto. Speciaal voor de hogedrukreinigers zijn er spuitkoppen op de markt voor het ontstoppen van riolen. Natuurlijk is dit niet te vergelijken met de apparatuur die wij gebruiken maar toch is het in sommige gevallen mogelijk om de klus met een dergelijke machine te klaren. Het zal ongetwijfeld wat langer duren en de leidingen zullen ook niet zo schoon worden, maar het spaart u wel geld uit en geeft de voldoening dat u het probleem zelf verholpen heeft! Mocht het toch niet lukken kunt u ons, Rioolnet Afferden, altijd nog bellen.


Wat is het verschil tussen een huis-, tuin- en keuken hogedrukreiniger en de hogedrukmachine die de professionele rioolreiniger gebruikt?
Een veelgestelde vraag, vaak horen wij mensen zeggen: Ja maar, mijn hogedruk geeft ook 150 bar! En daar heeft u dan ook ongetwijfeld gelijk in, het verschil zit ‘m echter niet alleen in de druk maar ook in de hoeveelheid water die de machine geeft. Onze hogedruk geeft bijvoorbeeld 60 liter water per minuut, dus zo’n 3600 liter per uur. Vele malen meer dan de gemiddelde Kärcher.


Er is iets in de toiletpot gevallen, wat nu?
Vaak gebeurt het dat er per ongeluk een toiletverfrisser wordt doorgespoeld. Of dat spelende kinderen iets in de toiletpot gooien. In de meeste gevallen zal dit meteen een verstopping veroorzaken. Indien er iets in de toiletpot is blijven steken zal het water niet meer weglopen en de pot tot aan de rand vol blijven staan.Controleer bij een verstopping eerst of alle andere afvoeren nog steeds functioneren, indien er geen andere verstoppingen zijn zit het probleem in de toiletpot. Om de verstopping te verhelpen zal de toiletpot gedemonteerd moeten worden zodat het obstakel verwijderd kan worden.


Ik heb vaak last van borrelende geluiden, wat is hiervan de oorzaak?
Borrelende geluiden zijn vaak een waarschuwing voor een aankomende verstopping, doordat het riool al gedeeltelijk dichtgeslibd is wordt er bij het lozen van afvalwater lucht verplaatst wat zorgt voor borrelende geluiden, vaak ook samen met stank.
Het kan ook zijn dat er geen beluchting op het riool is aangesloten, water heeft lucht nodig om afgevoerd te worden, deze lucht wordt onttrokken aan de beluchting van het rioolstelsel die meestal tot aan het dak van de woning voert. Indien er geen ontluchting aanwezig is zal de lucht op een andere plaats onttrokken worden, vaak is dit een wasbak of wasmachine-aansluiting. Het ontbreken van een ontluchting komt vaak voor bij verbouwingen doordat een afvoer is aangesloten op de beluchting zodat deze niet meer kan functioneren. Het gebeurt ook wel eens dat een beluchting verstopt geraakt door bijvoorbeeld een vogelnest op het dak.

Ik heb regelmatig last van rioolverstoppingen, wat kan hiervan de oorzaak zijn?
Meestal als iemand vaak last van rioolverstoppingen heeft, is hij extra alert op wat er door de afvoeren wordt weggegooid. Verkeerd gebruik van het riool kan dan al worden uitgesloten. Vaak ligt de oorzaak van verstopping bij een slecht rioolstelsel, verzakkingen, wortelingroei, foute aanleg, lange afstanden voordat het riool bij de gemeenteaansluiting is, het zijn allemaal veel voorkomende oorzaken. Het meest voor de hand liggende is om de eerstvolgende keer dat u last heeft van een verstopping eens uitgebreid te onderzoeken waar de verstopping zit, en waardoor deze veroorzaakt is. Als u de verstopping door ons laat verhelpen zullen wij dit onderzoek automatisch uitvoeren en u hierover uitgebreid informeren zodat verdere problemen voorkomen kunnen worden.


Moet een gresriool vervangen worden door pvc?
Nee, tenminste niet als alles nog prima functioneert. Gres riool is dan wel oud (zie wel eens gresbuis van 30 jaar oud), maar het hoeft zeker niet slecht te zijn. Wij komen vaak oude gres riolen tegen die nog in uitstekende staat verkeren. Gresbuizen hebben wel het nadeel dat ze zeer gevoelig zijn voor wortelingroei van bomen en struiken, indien er wortels in uw gresriool aanwezig zijn is het meestal verstandiger om het riool te vervangen voor pvc. Wist u trouwens dat gresbuizen nog steeds gebruikt worden bij aanleg van hoofdriolen? Uiteraard zijn de nieuwe keramische buizen wel voorzien van betere verbindingen dan vroeger.


Kan ik beter vloeibare zeep gebruiken voor de wasmachine?
Het gebruik van vloeibare zeep zal niet voorkomen dat een riool verstopt geraakt. Vaak denken mensen geheel ten onrechte dat zeep in poedervorm oorzaak is van dichtgeslibde leidingen, dit is niet geheel waar. Vloeibare zeep is hier net zo goed oorzaak aan. Het maakt namelijk niet uit of dat u poeder of vloeibare zeep gebruikt, de hoeveelheid zeep die u gebruikt is wel belangrijk. Ook is de diameter en de lengte van de afvoer van belang, als de afvoer van een vaatwasser of wasmachine vlakbij de hoofdleiding is aangesloten zult u minder last hebben van verstoppingen dan wanneer deze afvoer een lange weg, met veel bochten moet afleggen alvorens hij op het hoofdriool uitkomt. Het dichtslibben van leidingen wordt veroorzaakt door vet- en zeepresten. Dit gaat geleidelijk doordat er steeds een dun filmlaagje op de buiswand achterblijft. U kunt dit het best vergelijken met wanneer u de afwas met de hand doet; wanneer u de wasbak laat leeglopen blijft het zeepsop achter in de wasbak omdat het water als eerste door de afvoer gaat. Dit gebeurt in het riool ook, het zeepsop blijft achter in het riool. Net als in de wasbak als u het zeepsop niet wegspoelt, vormt dit na verloop van tijd een dunne filmlaag. Deze laag wordt steeds groter tot dat het riool zover is dichtgeslibd dat het afvalwater er niet meer doorheen kan, met als gevolg een verstopping.


Bij hevige regenval heb ik last van een borrelend riool, zit mijn riool verstopt?
W e krijgen steeds meer water te verwerken en ons riool blijft de zelfde diameter. Het riool zit nog niet verstopt want dan zou het water niet, of langzaam weglopen. Bij hevige regenval zijn borrelende geluiden wel een teken dat het riool gedeeltelijk verstopt zit, het is dus zeker aan te raden om het riool goed te laten reinigen om problemen te voorkomen. Of zelf met uw hogedruk (zie elders in deze lijst).


Het regent pijpenstelen en het water komt uit alle putten omhoog, wat moet ik doen?
Vaak zijn hevige buien van korte duur, toch kunnen ze veel waterschade veroorzaken. Indien u onverhoopt een verstopping heeft waarbij het water binnen overal omhoog komt is het het verstandigst om buiten een regenafvoer los te maken. In het ergste geval zelfs kapot te slaan (heb ik met heel regen 2006 heel wat gedaan om de schade te beperken!), zodat het water er daar uit kan. Water zoekt altijd de weg van de minste weerstand dus als het er buiten makkelijk uit kan zal er binnen minder wateroverlast zijn. Zaag de regenpijp zo laag mogelijk door.


Hoe komt het dat mijn wasbak slecht wegloopt, maar de vaatwasser het gewoon doet?
Als de afvoer van de wasbak op dezelfde afvoer is aangesloten als die van de vaatwasser dan zit het probleem in de sifon van de wasbak. Probeer de sifon los te draaien en daarna schoon te maken.


Ik heb al lange tijd last van stank en rioollucht maar verder geen problemen met mijn riolering, wat kan hiervan de oorzaak zijn?
Stankproblemen kunnen veroorzaakt worden door verschillende oorzaken, zoals een niet goed functionerend rioolstelsel, slechte beluchting en kapotte of lekkende rioolbuizen. De mogelijkheid bestaat om met behulp van rookinspectie de oorzaak van een stankprobleem op te sporen. Er wordt dan rook in het rioolstelsel geblazen waarbij deze rook zich zal tonen op die plaatsen waar de oorzaak van het probleem is. Als de oorzaak gevonden is kan bekeken worden wat de beste manier is om het probleem op te lossen. Vooral in het buitengebied zijn er nog veel huizen die niet op het vrijvervalstelsel maar op een persleiding zijn aangesloten, vanuit de pompput komt dan vaak, een zogenaamde “rotte eieren lucht” welke doordringt in de normaal goed functionerende huisaansluitingen.


Gaan mijn leidingen niet kapot bij het doorspuiten?
Nee, wij maken gebruik van speciale spuitkoppen voor het reinigen met hogedruk. Ook al reinigen wij met 200 Bar, 60 liter per minuut, de buiswand zal niet beschadigen.bij gresbuizen moet dit met heel weinig hogedruk anders bestaat de mogelijkheid dat je het koord er tussenuit spuit,frezen met een ketting gaat helemaal niet


Ik heb nog steeds een septic-tank (beerput), kan deze vervallen?
Oude huizen hebben inderdaad nog vaak een beerput of septic-tank deze kan in principe komen te vervallen door een rechtstreekse aansluiting op het hoofdriool te maken. Vaak is het verstandiger om ook de riolering te vervangen om verstoppingen te voorkomen. Als de oude gresbuizen blijven liggen en de beerput wordt verwijderd bestaat de kans dat u last van verstoppingen gaat krijgen. Dit komt omdat de beerput toiletpapier en fecaliën opvangt, er stroomt dus voornamelijk “gezuiverd” water door de oude riolering. Indien de beerput weg is gaat ook het toiletpapier door deze oude buizen met vaak verstoppingen als gevolg. Het is aan te raden om de beerput leeg te laten pompen voordat u hem buiten gebruik gaat nemen, daarna kunt u de put volstorten met puin of zand. Denk er wel aan dat de put waterdicht is, probeer indien mogelijk een paar gaten in de bodem van de put te maken zodat regenwater weg kan zakken.


Is het verstandig om ontstoppingsmiddelen te gebruiken?
De keuze om ontstoppingsmiddelen te gebruiken is aan u, in veel gevallen zal de verstoppingen niet verholpen worden. Ontstoppingsmiddelen zijn alleen te gebruiken voor kleine afvoeren zoals wasbakken en douche afvoeren. Gebruik nooit meer dan de aangegeven hoeveelheid, indien er geen resultaat is ga dan in geen geval een ander ontstoppingsmiddel gebruiken (zie verder op de site). Door gebruik van verschillende ontstoppingsmiddelen kunnen chemische reacties ontstaan die vergaande schade aan uw leidingwerk kunnen aanbrengen. Bij normaal gebruik volgens de aangegeven voorschriften op de verpakking kan het ontstoppingsmiddel geen kwaad. Bij een grotere hoeveelheid kan er schade aan de buizen ontstaan of kan de verstopping verergerd worden doordat het ontstoppingsmiddel gaat kristalliseren.


Is het aan te raden om een riool jaarlijks door te laten spuiten?
Dit is afhankelijk van de toestand van het riool, een normaal goed functionerend riool hoeft niet regelmatig gereinigd te worden. Een verstopping komt meestal onverwacht (tijdens een verjaardag ,op zondag tijdens de voetbal etc). Indien een riool door slecht afschot langzaam dichtslibt is het aan te raden om periodiek te reinigen.


Waar kan ik aan een tekening van mijn rioolstelsel komen?
Mocht u de bouwtekening van het rioolstelsel van uw huis niet meer kunnen vinden dan kunt u deze in veel gevallen nog opvragen bij de gemeente of het kadaster. Vaak hebben de buren een identiek huis en zijn zij nog wel in het bezit van de originele tekening, zij het in spiegelbeeld.


Ik heb net een nieuw huis gekocht, nu blijkt dat het riool zeer slecht is, kan ik de oude bewoner hiervoor aansprakelijk stellen?
Deze vraag is zeer moeilijk te beantwoorden, maar loop eens bij de makelaar naar binnen. Wij kunnen wel door middel van een rioolinspectie
met een camera de toestand van het riool vastleggen. Aan de hand van deze rapportage kunt u eventueel verdere stappen ondernemen.


Ik heb de laatste tijd vaak last van verstoppingen, wat nu?
Indien verstoppingen regelmatig voorkomen is er waarschijnlijk iets mis met de riolering. Een camera inspectie kan de oorzaak van deze problemen in beeld brengen. Aan de hand van deze inspectie kan verder beslist worden welke volgende stappen genomen dienen te worden. Zeker niet in alle gevallen hoeft de riolering vervangen te worden, een grondige reiniging is vaak al voldoende. Ook worden problemen vaak veroorzaakt door verzakkingen of wortelingroei. Bij het ingroeien van boomwortels in het riool is het aan te raden om de riolering te vervangen. Ook bestaat de mogelijkheid om de ingegroeide wortels weg te frezen, maar daarmee is de breuk die ontstaan is niet verholpen. Gevolg: de boomwortels komen weer terug!


Wortels in de riolering, wat kan ik daar aan doen?
Op de eerste plaats is het verstandigst om dat gedeelte waar de wortels in het riool groeien te vervangen. Wanneer dit niet mogelijk is kan met behulp van een speciale wortelfrees de binnenkant van de buizen weer vrij gemaakt worden. Houd hierbij wel rekening met het feit dat dit maar een tijdelijke oplossing is, de wortels zullen immers weer opnieuw gaan groeien en verstoppingen veroorzaken. Ook bestaat de kans dat de wortels aan de buitenkant het riool omhoog of omlaag drukken waardoor er verzakkingen of breuken ontstaan.


Ik weet niet hoe mijn riool loopt, en er is ook geen tekening meer beschikbaar. Hoe kom ik achter de ligging van het riool?
Met behulp van ons NaviTrack systeem is het mogelijk om ondergrondse leidingen te traceren. Dit gebeurt door middel van een zender die in het riool wordt gebracht en een signaal verspreid dat door middel van een ontvanger bovengronds getraceerd kan worden. Op deze manier kan de ligging van het riool in kaart gebracht worden. Met behulp van ons camerasysteem is het zelfs mogelijk om exact de locatie van t-stukken, aftakkingen en ontstoppingsstukken aan te geven.


Hoe diep ligt mijn riolering?
Globaal ligt een riool op 80 centimeter onder het maaiveld, dit is echter een gemiddelde. In de praktijk komt het er vaak op neer dat de diepte varieert tussen de 30 en 100 cm. Als het goed is ligt het riool in ieder geval vorstvrij dus minimaal 20 of 30 cm diep. Afhankelijk van de aansluiting op het gemeenteriool ligt een riool meestal niet dieper dan maximaal 120 cm.


Wat is het verschil tussen een gescheiden- en een gemengd rioolstelsel?
Er kunnen twee soorten rioolstelsels onderscheiden worden: het gemengde en het gescheiden rioolstelsel. Het “gemengde rioolstelsel” wordt in Nederland bij zo’n 75% van alle huishoudens toegepast. Bij het gemengde rioolstelsel worden zowel het regenwater als het door mensen gebruikte en verontreinigde drinkwater in hetzelfde stelsel opgevangen en afgevoerd naar het vuilwaterstation. waar het wordt gereinigd. Een nadeel van dit stelsel is dat het soms bij veel regen de grote hoeveelheid water niet aan kan en overbelast wordt. Het riool kan dan overstromen, waarbij het verontreinigde water bijvoorbeeld terecht kan komen in sloten of kelders doet onderlopen. Om dit te voorkomen zijn er zogenaamde bergings- en bezinkingsvoorzieningen waar een relatief schoon deel van het water wordt afgevoerd. Het vuil(er)e deel van het water gaat alsnog naar het vuilwaterstation.
Bij een “gescheiden rioolstelsel” worden het verontreinigde drinkwater en de neerslag via verschillende buizen vervoerd. Het vuile water komt via aparte buizen bij het vuilwaterstation, waar het wordt gezuiverd. Het vuilere deel van de neerslag wordt hier ook gezuiverd. Als men een nieuw rioolstelsel aanlegt, kiest men tegenwoordig doorgaans voor het gescheiden stelsel. Dit stelsel heeft het voordeel dat als er veel regen valt en het rioolstelsel dit niet aankan, het gebied waar het overtollig regenwater geloosd wordt, niet extra vervuild wordt door het afvalwater omdat dat zich in een andere buis bevindt. Tegenwoordig maakt men wel een koppeling tussen de buis van het regenwater en die van het afvalwater. Wanneer er veel regen valt, kan een deel van de neerslag via de afvalwaterbuis afgevoerd worden naar het vuilwaterstation. Het gaat dan vooral om de eerste hoeveelheid neerslag, die de straten schoon spoelt en veel (straat)vuil in het riool brengt. Het afvalwater kan echter niet in de buis voor het regenwater terecht komen.


Wat is de geschiedenis van riolering?
De geschiedenis van het rioolstelsel gaat terug tot de Romeinen. Bij opgravingen van steden en dorpen uit de Romeinse tijd vindt men vaak nog overblijfselen die erop wijzen dat men in die tijd al ver gevorderd was met de aanleg van ingenieuze rioolstelsels en waterleidingen. Huizen hadden nog geen aansluiting op het riool, meestal werd het afvalwater te samen met het regenwater via goten afgevoerd naar het riool. Na de ineenstorting van het Romeinse Rijk en tijdens de Middeleeuwen was er veel minder sprake van een goede riolering. Het afval, waaronder fecaliën, werd op straat geworpen, wat verschrikkelijk gestonken moet hebben en een belangrijke bron vormde van allerlei besmettelijke ziekten als de pest, cholera en tyfus. Men deed zijn behoefte letterlijk overal, in de vrije natuur, op straat, op de mesthoop, vanaf de stadsmuur of in een emmer die vervolgens op straat werd geleegd. Als drinkwater gebruikte men regenwater en water uit ondiepe putten. Vaak werd het water bewerkt tot bier, alvorens men het kon drinken. In de 18e eeuw ging men ertoe over om zogenaamde zinkputten te bouwen, waarin de fecaliën werden opgevangen. De zinkputten vormden een risico voor de gezondheid, omdat met micro-organismen besmet vocht vaak vanuit de beerputten de grond in sijpelde en in het grond- of oppervlaktewater terecht kwam. Dit water werd vaak gebruikt als drinkwater. Soms werd de mest uit de putten gebruikt als meststof voor de akkerbouw. Ten tijde van de Industriële Revolutie (vanaf 1750) nam het waterverbruik en daarmee de hoeveelheid afvalwater (met veel organische stoffen) toe. De beschikbare beerputten raakten steeds sneller vol, veroorzaakten veel stank en er bleven epidemieën heersen. Het duurde tot ver in de 19e en 20e eeuw voordat er in Europa en in de Verenigde Staten op grote schaal rioleringswerken werden uitgevoerd. In Londen was de cholera-epidemie van 1830 aanleiding om een rioolstelsel aan de te leggen. Het afvalwater werd vanuit de steden afgevoerd naar het oppervlaktewater, waardoor de rivieren en waterlopen een zeer slechte kwaliteit hadden. Vanaf 1860 ging men bewust zoeken naar technische maatregelen om de riviervervuiling als gevolg van rioollozingen aan te pakken.
In eerste instantie bracht men het afvalwater op het land om de groei van gewassen te bevorderen. Hiervoor bleek te weinig grond beschikbaar te zijn. Daarna ging men proeven doen met de zuivering van rioolwater door middel van zandfilters en later ook filterbedden en bakken met grofkorrelig materiaal, zoals grof zand, lavasslakken en cokes. Er vond biologische zuivering plaats met behulp van de micro-organismen die zich op het materiaal vormden. Aan het begin van de 20e eeuw werden oxidatiebedden ontwikkeld en rond 1914 werd de actief slibmethode geïntroduceerd. Hierbij wordt het rioolwater belucht en breken zwevende slibvlokken, die uit bacteriemateriaal bestaan, de organische stoffen af. Tegenwoordig zijn er veel verschillende methoden voor handen om afvalwater te zuiveren. Men kan onder meer gebruik maken van biologische zuivering met behulp van aerobe of anaerobe bacteriën, zuivering met behulp van ozon of UV, membraanfiltratie en chemische zuivering.


Wanneer kreeg Nederland riolering?
Vanaf de helft van de negentiende eeuw maakte men in Nederland en bijvoorbeeld Frankrijk gebruik van het zogenaamde wisseltonnensysteem. Bij dit systeem deed men zijn behoefte boven een beerton. Deze werd eens in de zoveel tijd omgewisseld voor een schone ton. De volle tonnen werden opgehaald door zogenaamde beerwagens. Er hoefden geen ondergrondse riolen aangelegd te worden en daarom was dit systeem een stuk goedkoper dan de WC. Het besmettingsgevaar en de stankoverlast werden verminderd. In Amsterdam werd vanaf 1910 begonnen met de aanleg van een gemengd rioolstelsel. Men kwam er al snel achter dat men door toepassing van een gemengd stelsel de vervuiling verplaatste naar het oppervlaktewater. Daarom was Amsterdam in de jaren 1930 een van de eerste steden waar begonnen werd met de aanleg van een gescheiden rioolstelsel.