Frezen van afvoerleidingen/riolering

Kalkafzetting in riolen is een veel voorkomende oorzaak van verstoppingen. Doordat kalk of urinesteen zich aan de buiswand afzet wordt deze ruw en krijgt een kleinere binnendiameter. Maandverband, tampons, vochtige doekjes (we weten natuurlijk dat dit NIET door het toilet gespoeld mag worden!) blijven vaak hangen aan de ruwe buiswand zodat ze verstoppingen veroorzaken!

Ook gebeurt het vaak dat de kalklaag loslaat en de losse schalen in het riool ophopen en zo de doorgang belemmeren. De oorzaak is vaak niet te voorkomen doordat leidingwater nou eenmaal kalk bevat (afhankelijk van de hardheid). Maar urinesteen in het riool kan onder andere komen door niet altijd na elk keer toiletgebruik (kleine boodschap) door te spoelen. (Met als argument: “Kost te veel water.”).

Als een leiding tegenschot ligt en er blijft water instaan, dan krijgt u in de loop der jaren ook aanslag in de vorm van kalk of urinesteen. Verwijderen van afzetting is echter wel goed mogelijk zonder de leidingen te hoeven vervangen (in de meeste gevallen lukt dit). Dit kan op verschillende manieren gebeuren: wij maken gebruik van speciale roterende spuitkoppen die met behulp van hogedruk in het riool worden gebracht. Behalve dat de spuitkoppen met hoge snelheid roteren, hebben zij ook nog een pulserend effect; doordat het gewicht van het roterende gedeelte niet evenredig over de as is verdeeld gaat de spuitkop pulseren. Op deze manier wordt als het ware de kalk losgeslagen en vervolgens onder hoge druk weggespoeld.

Op plaatsen die niet toegankelijk zijn voor de hogedruk of waar de spuitkop niet in het riool gebracht kan worden door bijvoorbeeld een grote hoeveelheid bochten, kan ook gebruik worden gemaakt van een elektrische verenmachine met een speciale kettingfrees. Deze flexibele frees is voorzien van losse kettingen. Tijdens het inbrengen van de veer draait deze krachtig rond waardoor de kettingfrees de kalk of urinesteen kapotslaat en van de buiswand schraapt. Als u veel 90 graden bochten heeft kan dat niet 100% gereinigd worden. Dan moet het alsnog vernieuwd worden. Of periodiek laten reinigen? Door middel van rioolinspectie kan achteraf gecontroleerd worden of dat alle aanslag verwijderd is. Behalve kalk en urinesteen kan op deze manier ook cement en betonsluier worden verwijderd.